zondag 31 juli 2011

druk, druk, druk....

De hele week zijn we druk geweest met het voorbereiden van de verhuizing. Gister zijn we ook echt verhuisd de tijd om het blog bij te werken ontbrak een beetje... En nu moet eerst het kantoor nog verhuisd worden om de computer hier te krijgen. een update van afgelopen week volgt dus nog...

zondag 24 juli 2011

Hekken weg..

Nu het straatwerk voor de voorgevel klaar is hebben we besloten om de hekken daar weg te halen. Het heeft lang genoeg opgesloten gestaan en het resultaat gezien mag worden. We laten rond de bouwplaats van de garage nog wel even de hekken staan voor eenieders veiligheid.
Met het verzetten van de hekken ook maar meteen de hekken op de nieuwe scheiding met de parkeerplaats gezet, zien we eens hoe het perceel straks echt wordt. Bijkomen voordeel, we zijn een verkeersbord rijker. Zou de gemeente dit nog verplaatsen?

Regenwaterinstallatie liep over

Vorige week donderdag met die enorme hoosbui hadden we een klein probleempje met onze regenwaterinstallatie. De overstort die nog voor tijdelijk in de tuin lag kwam zo vol te staan dat het waterniveau boven de uitloop van de put kwam en er dus regenwater en modder de put in stroomde.Wat een bende was dat. Dus op vrijdag als eerste met een pomp de put leeggemaakt en daarna op zaterdag een betere tijdelijk oplossing gemaakt voor de overstort. Vooral om ervoor te zorgen dat het water vrij uit kan stromen. Men neme 1 big-bag, 4 pallets, wat spijkers en wat latten en voila, klaar is de overstort. Het water kan nu in de bodem zakken zonder dat het een modderpoel wordt. Er kunnen eventueel nog kiezels in, maar voor nu lijkt dat niet nodig.

Problemen? Zorgen? Uitdagingen?

De Directie zit in ieder geval al vast met 1 hand in het haar? Zou het op tijd af zijn? Kunnen we volgend weekend verhuizen, vragen, vragen en nog meer vragen....

deurbeslag monteren

Nu alle deuren afgelakt zijn kunnen we beginnen met het afmonteren van het deurbeslag. We hebben "ouderwets" deurbeslag gekozen van matnikkel met zwarte ebbenhouten handgrepen. Merk Ferrano gekocht bij Janko's in Meijel. Hierboven El Jefe in aktie bij het monteren van de klinken. Veul werk want aan elke kant moeten er 4 schroefjes gezet worden.
Op de wc's en de badkamer deur komen vrij- bezet sluitingen. Dat si ook nog een heel gedoe om die te plaatsen. goed uitmeten waar alle onderdelen komen is erg belangrijk. Wij kiezen ervoor om ze op 30 cm boven de klink te zetten.
De binnenkant is een haak die je om moet slaan om de deur op slot te krijgen, ook hier weer 4 schroeven (en natuurlijk het gat waar de pen doorgaat naar het buitendeel.
En als laatste het moeilijkste deel, het maken van de gleuf in het kozijn waar de pal in valt. Ook hier netjes de plaats van het stalen plaatje uithalen uit het kozijn, daarna de gleuf voor de pal uithalen en dan op zijn plek schroeven. Bijna goed, als je het netjes wil afwerken schilder je eerst het hout weer wit.

Heg

De heg tussen van Duursen en ons was nodig aan een knip- en scheerbeurt toe. Tijdens de bouw en sloop is er 1 keer een aanzet geweest om de heg te snoeien maar dat liep op niks uit. Nu de zijkant weer mooi met zand aangevuld is kunnen we er weer goed bij. Sjaak ging dus aan de slag met heggeschaar, snoeischaar en soms de zaag. Het resultaat: 4 big bags vol met snoeiafval.
Na het snoeien is de heg redelijk recht maar ook erg kaal. Ze moet dus eerst weer een keer uitschieten om weer mooi vol te worden. Komt helemaal goed volgens de experts. Nu het stukje heg bij Harrie den Booij nog!

Loodgieterswerk af

Loodgieter Twan is vrijdag ook nog een half dagje geweest om de laatste dingen aan te sluiten. Zoals de kraan boven de uitstortgootsteen, de keukenkraan, de kraan voor de vaatwasser en nog van dat soort dingen. Mooi werk Twan.

donderdag 21 juli 2011

Van den Berg komt eindelijk stratenmaken

De firma van den berg was natuurlijk al een paar keer op de bouw geweest, om de bronslangen in te graven, peilwerk aan te vullen en nog van dat soort werk. Deze week kwamen ze eindelijk eens bestraten wat hun "core business" is. Hierboven Twan in de kraan, hij legt samen met rené het grondwerk klaar op het verhoogd terras.
Zodra het grondwerk klaar is steekt Twan met de palletvorken aan de kraan de pakken met stenen boven het terras (handig al die hoogteverschillen) en beginnen René, Twan en El Jefe de stenen in elleboog verband in het grondwerk te leggen. Na een kleine 2 uurtjes flink aanpoten ligt het terras er dan zo bij. Alles ligt erin behalve de stukken die geknipt moeten worden. Daarvoor komen Jan en Albert.
Jan vd Vondervoort (ook een oude taxicollega van El Jefe) legt even snel uit aan El Jefe hoe hij de stenen op maat moet knippen. Hij geeft hem een krijtje en een knipschaar en aan de slag. Over het resultaat zijn we allemaal goed tevreden. Een paar belangrijk zaken: geknipte kant altijd naar binnen toe leggen. Boord altijd hetzlefde door laten lopen. Knipstukken laten verspringen zodat er niet een rechte lijn in komt te liggen, maar de lijn moet onderbroken zijn. Dit is dan het resultaat.
Ook Albert, de maat van Jan helpt mee met het knippen,met z'n tweeen gaat het vrij snel, maar we hebben toch wel een dagje nodig om alles af te krijgen. Ondertussen maakt Jan het grondwerk voor de rand die om het huis komt te liggen.
We leggen dus een grindstrook om het huis. Dat heeft een aantal voordelen. Het is mooi. Je hebt geen bij regen geen opspattend zand tegen de plint en je kunt in het grind mooi je trap zetten als je gaat ramen wassen. Verder is het ook nog anti inbraak. Je hoort alles en iedereen die over het grind aangelopen komt. Hierboven is Jan bezig met het plaatsen van de rollaag in de beton.

Kitten is een vak apart

Daar moet je eigenlijk zelf niet aan willen beginnen. Het is een geknoei en geklieder en echt strak wordt het niet. Dus even een expert erbij gehaald (Martien, een collega van onze timmerman). Die heeft een fijn accukitpistool en legt harstikke mooie kitnaden (zoals hierboven bij de vensterbank, maar ook op de badkamer en de toiletten.

Schilderen, Jan weet van geen ophouden

Onze schilder Jan is nog steeds druk met allerlei kwasten in de weer. Alle deuren worden piekfijn gelakt en Jan werkt onverstoorbaar door. Laat zich af en toe stoppen voor een snelle tas koffie, maar meteen daarna verder. Het wordt prachtig en alles komt hardstikke strak in de lak te staan. De soep van Ans helpt om de motivatie hoog te houden.

Na gedane arbeid is het goed rusten

Samen op het trepke, na een dag flink zwoegen rusten El Jefe en Pa El Jefe samen uit op het trepke bij de voordeur. Genieten van de stoep de nagenoeg klaar is.

zondag 17 juli 2011

container verzet

De firma vd Berg bestrating komt vanaf a.s. maandag de bestrating maken. De voorbereidende werkzaamheden, zoals het leggen van de draingoot zijn al klaar. Ook zijn de stenen gebracht. Om een goede doorgang te krijgen met de machines moest wel de container effe wat verzet worden. met de kraan was dat geen probleem.

Spanten garage beetje aanpassen

De spanten van de garage waren door El Jefe uitgetekend, nu blijkt dat de maatvoering perfect klopte maar de uitvoering heeft wat steekjes laten liggen. Als eerste niet goed nagedacht over het plaatsen van de steunen voor de balklaag van de zolder. Om met de underlayment platen voor de vloer van de zolder zo effectief mogelijk te kunnen werken moet de balklaag h.o.h. op 61 cm liggen. Dat was El Jefe even vergeten en daarom moest hij in touw om de strippen te verzetten. Gelukkig is hij opgeleden op de mts dus wat slijpen en bakken en braden is hem wel toevertrouwd. 
Ook vergeten, de steunen voor de nokgording. Gelukkig hadden we nog een flink stuk hoeklijn 200x100 liggen en daarvan even fijn 4 steunen gemaakt. kostte wel een slijpschijf, maar dan heb je ook wat.

binnendeuren schilderen

De schilder is er maar druk mee, alle binnendeuren te schilderen. Kan ook niet anders want als je het goed gedaan wil hebben moet elke deur minimaal 4 behandelingen krijgen. De deuren worden door de timmerman op maat geschaafd en gehangen. Belangrijk is om dan meteen alle kopse kanten en de boven en onderkant te gronden. Dit voorkomt dat er vocht in de deur trekt. (onderkant schilderen wordt vaak "vergeten") Dan moeten de naden op de deur gekit worden. Dan gronden, voorlakken en aflakken en dan hangt er dit resultaat. Klink erop en klaar. 

plinten rondom de haard ombouw

Toch maar besloten om de plinten ook rondom de haardombouw door te laten lopen. We twijfelden vooraf nog even omdat het misschien wat te grof zou zijn met die hoge plinten. Niets is minder waar, het ziet er zelfs heel mooi uit. Alleen bij de luchtaanzuig moesten we natuurlijk de roosters vrij laten, daar zijn we iets lager gaan zitten.

Uitstortgootsteen hangt

Fijn klusje voor het eind van een lange zaterdag. Het ophangen van de uitstort gootsteen. Om voor het poetsen gemakkelijk warm en koud water te kunnen pakken hebben we in de berging boven een uitstortgootsteen gehangen. Past precies boven de dikke buizen van de ventilatie. Tiny Tegel heeft er nog effe een mooi tegelwandje achter gemaakt ook. Nu alleen Twan de kraan er nog op laten zetten en dan is ook dit weer af.

Wat zit er achter...

Een prachtige dubbele deur, bijna helemaal klaar, nog 1 keer lakken, de grepen erop en af. De vraag van vandaag, wat zit er achter deze dubbele deur. Is het de droom van De Directie een walk-in closet? Of heeft El Jefe zijn zin gekregen en is het een walk-in fridge....whoooooo. Antwoorden via de reakties, de winnaar mag gratis 1 dag mee komen helpen met verhuizen.We zullen binnenkort de deuren eens open maken. 

Schoon moet het worden

Met de naderende verhuizing in het verschiet begint het tijd te worden om dingen schoon te gaan maken. De grootste rommelmakerij in huis van de laatste weken: zagen, schuren, schaven enzo is achter de rug dus de directie is flink aan de slag. Het stof, het stof dat er overal ligt.... zelfs in de berging boven.

voordeur heeft ook nog wat aandacht nodig

Vandaag had de timmerman naast het maken van de laatste plinten in de woonkamer nog een klusje het afwerken van de voordeur. De ellen-matic  valdorpel / tochtwering moest er nog in. De brievenbus moest nog gezaagd. Deurknop gemonteerd enzovoort. Hierboven onze timmerman bezig met het uitzagen van de brievenbus. Hier zie je tevens de kwaliteit van de echte vakman. Die kan namelijk tijdens het zagen ook alle voorbijgangers in de gaten houden.
Ook als proef vast de eerste klink gemonteerd. past mooi al zeggen we het zelf. OK alles heeft op zijn plaats gezeten en dan kan het er weer allemaal af. Jan de schilder moet namelijk nog een keer over de deur om ze af te lakken.

Afvoerdrain terras

Met een vrij ruim terras een paar treden boven het maaiveld moet je een goede oplossing bedenken om regenwater af te voeren. We leggen daarom het terras een beetje op afschot richten de grote trap naar de tuin. Om nu te voorkomen dat al het regenwater over die trap naar beneden loopt hebben we een afvoerdrain gelegd aan de zijde tegen de bovenste trede van de trap.

Bad is af

De kraan hangt, de afvoeren aangesloten, plastic bescherming eraf, pootjes nog eens aangedraaien, klaar voor gebruik. Ons bad op pootjes (van Retrobad Id'eau uit Delfzijl) is toch een hele goede keus geweest. Lang getwijfeld over type bad en afmeting maar zoals jullie zien onze keuze past perfect. Ja, ja, ja, ik weet dat jullie benieuwd zijn naar de eerste live actiefoto's van De Directie in bad. Nog even geduld, eerst moet de luxaflex hangen....

Ook onder de trap wordt keurig afgetimmerd

Alle zaken netjes afwerken hoort er ook bij. We hebben een tijdlang getwijfeld hoe we de trap verder zouden afwerken. Onder de trap zit de verdeler voor de warmtepomp, daar moeten we af en toe bij kunnen. Eerste idee was om een luik te maken, daar zagen we echter vanaf. We hebben besloten om het open te laten, maar dan moest natuurlijk wel de verdeler mooi weggetimmerd worden.Om het geheel af te maken natuurlijk ook de plinten doorgezet tot onder de trap. Nog even pinselen en klaar.

vrijdag 15 juli 2011

El Jefe in Japan, culinaire hoogtepunten

El Jefe moet naast al dat bouwvakken natuurlijk ook nog gewoon voor de baas werken. Deze week stond er een kort bezoekje aan Japan op het programma voor een overleg met de klant in Osaka. Dat bezoek is verder voor de lezers van het blog niet zo interessant, de culinaire hogtepunten misschien wel. De eerste avond werd El Jefe meegenomen naar een klein restaurant, kitchen-dan genaamd. Dat bleek een japanse frituur te zijn maar dan van het deftige soort, als ik het goed begrepen heb heeft het restaurant 1 michelin ster en openen ze in september een filiaal in Parijs. Al het eten was daar gefrituurd en hapklaar op een stokje. Hierboven de kok aan het werk.
Als nagerecht was er een gefrituurd ijsje, ook heel lekker, de prijzen waren echter minder friettent achtig, als ik het goed had gezien moest er per persoon ongeveer € 125,- afgetikt worden voor het menu, drank kwam er nog bij.....
De tweede avond kwamen we terecht in een japans specialiteiten restaurant, met allemaal lekkere hapjes uit alle delen van Japan. Een gerecht was shashimi van Walvis..... tja dan kan El Jefe de drang niet weerstaan en wil hij dat proeven.... smaakt naar niks eigenlijk en is vooral heel veel vet. foto's volgen.

dinsdag 12 juli 2011

Mooie afwerking

Onze ideeen over de afwerking van het huis blijken erg mooi uit te komen. De architraven, de hoge houten plinten, de consoles onder de architraven en de houten vloer. Het wordt erg mooi allemaal. Nu alleen Jan de Schilder er nog een keer overheen met de hoogglans en klaar is ook dat stuk weer.

zondag 10 juli 2011

dorpel tussen houtenvloer en tegels in de gang

Wij wilden onder de deuren in de gang perse dorpels hebben. We vonden namelijk dat dorpels bij een oud huis horen. Je ziet nu de dorpel ook als een mooie scheiding tussen het hout in de studeer- en woonkamer en de tegels is de gang. Ook mooi te zien is dat de vloerensmeerder goed de hoogte heeft aangehouden, nagenoeg gelijk liggen beide vloeren.

steunbeertjes metselen aan de garage

Onze garage krijgt bovendakse muren, net als het huis. Omdat we ook mastgoten krijgen wilden we deze weg laten vallen achter de voorgevel. Daarvoor moeten dan steunberen gemetseld worden. Het is even rekenen hoe ver de steunbeer uit de gevel moet en in hoeveel lagen. De timmerman maakt dan een keurige mal en de metselaar doet de rest van het werk. Mooi.

blad grijs composiet

In plaats van een traditioneel zwart blad op de keuken hebben we gekozen voor een grijs composiet blad. We vonden dat een zwart keukenblad te zwaar zou overkomen en de aandacht op zou eisen van de keuken. Het grijze blad past perfect, niet alleen op de keuken, maar ook bij de vloer.
Het blad is ook erg mooi gemaakt, kleine naden en mooie verstekken. echt straks dus. We zijn er heel erg blij mee. De greepjes zijn inmiddels ook uitgezocht en het zal niet meer lang duren tot de hele keuken "kookklaar" is.

hout in de kamer en tegels in de keuken

Dat kan heel mooi zijn als het goed bij elkaar past. Wij denken dat het prima gelukt is. Gerrit Hoek heeft de planken vloer er mooi ingelegd en de planken passen erg goed bij de mooie antieke tegels van Floorz. De plinten er nog op en het is klaar.

Huisdier?

Gister hadden we een tijdelijk huisdier, er was een vogeltje naar binnen gevlogen, merk en type weet ik niet, wel dat hij (of zij) niet graag naar buiten wilde. Uiteindelijk ging het dan toch via het raam in de zijgevel.

zaterdag 9 juli 2011

fonteintje in de wc beneden

Mooi klusje voor vandaag, het fonteintje ophangen in het toilet onder de trap. We hebben gekozen voor een Sphinx fonteintje serie 390 / 355. Wijzelf vonden dit fonteintje mooi passen bij ons Sphinx toilet serie 345. Nu de kraan er nog op en het syphon aansluiten en het toilet kan in gebruik... als de deur hangt tenminste.

zaterdag 2 juli 2011

Stalen IPE balken plaatsen

Vandaag aan het eind van de dag nog effe een heel zwaar klusje geklaard. Hans had de muren en de pinant van het overdekt terras op hoogte en dus konden de stalen IPE balken geplaatst worden. Hans, de Timmerman en El Jefe hadden er de handen meer dan vol aan en het was een heel gesjouw. Wat een zware joekels zijn dat zeg. Maar na effe flink heffen lagen ze toch op hun plek. Biertje?

Natuursteen trap bij terras

Deze week (op de allerheetste dagen) hebben Tiny Tegel Junior en Senior, samen de traptreden van het terras aan de achterkant gemaakt. nog een hele bult werk want per tree waren het in totaal 14 m1. In 2 dagen tijd hebben ze dat klusje even geklaard. Hard gewerkt en veel gezweet neem ik aan.

Keuken staat gemonteerd

Gister en vandaag was Tiny Verberne (DGA van Crea-Style) over de vloer. Hij heeft de keuken(kasten) gemonteerd.We hebben gekozen voor een matgelakte eikenhouten keuken. Nu nog greepjes erbij uitzoeken en het blad er nog op en dan is het klaar. Mooi ook om te zien dat de afstand tussen de schouw en de 2 hoge goed uitgekozen is, dichterbij was niet mooier geweest.O ja, de apparatuur, die komt natuurlijk pas vlak voordat we er gaan wonen.

Badkamerklusjes

El Jefe had vandaag tussen de andere werkzaamheden door ook nog wat klusjes op de badkamer gedaan. Als eerste eindelijk alle sierpoten van het bad-op-pootjes geplaatst. Bij Id'eau in Delfzijl, waar we het bad gekocht hebben kun je uit diverse sierpoten kiezen. Wij hebben voor de standaard verchroomde leeuwenpoot gekozen. Vonden we mooier als een vogelklauw. Het wordt een mooi geheel, met de antieke vloer, de hoge plinten en het vrijstaand bad.
Een ander mooi maar best nog lastig klusje, een klosje maken voor het bevestigen van de douchestang. De douchestang bij onze douchemengkraan was een beetje langer dan ons tegelwerk hoog is, dus moest er een oplossing komen. Die is gevonden in het keurig uitzagen van een stukje multipaint. Dit klosje wordt op de muur gemonteerd met mooie montagekit en een dikke schroef. schilderen in de kleur van de muur en de douchestang kan ertegenaan. Zit goed al zeg ik het zelf. Straks nog even door Jan vd W laten bijwerken en je ziet er niks meer van.
En zo ziet het geheel er dan uit. bijna klaar, er komt namelijk ook nog een losse handdouche te hangen. Het douchegarnituur en de kraan is van Hansgrohe, Axor Montreux, gekocht bij de Designkranenshop

Muurplaatankers plaatsen

Vandaag heeft Hans de muur aan de deurnese kant van de garage tot op muurplaathoogte gemetseld. De muurplaat is een houten balk die bovenop de binnen- en buitenmuur komt te liggen over de spouw heen. Die muurplaat moet vastgezet worden en daar zijn muurplaatankers voor. De ankers zijn standaard voorzien van een vrij korte haak. Hans en de Timmerman vonden het beter dat de ankers ook in de buitenmuur vast kwamen te zitten. Dus is El Jefe met het lasapparaat aan de slag geweest. Onder aan de haak een mooi kozijnanker gelast en met zinkverf gespoten. 
Het stuk kozijnanker komt vast te zitten in de specie van de buitenmuur. de rest van het anker wordt volgezet met specie in de spouw. Hierboven is mooi te zien dat de spouw vol met specie zit waar het anker is geplaatst.
Om het goed te doen is nog best secuur werk, eerst moet er een stuk uit de isolatie gesneden worden. Daar komt dan dpc tegen te zitten zodat er geen vocht door kan trekken. Dan wordt het anker geplaatst en tijdens het opmetselen van de muur wordt er steeds specie tegen het anker en de muur gezet. Zo komt ze super vast te zitten.